نمک راشل

سدیم پتاسیم تارتارات تترا هیدرات، همچنین به عنوان نمک راشل شناخته می‌شود، یک نمک مضاعف از اسید تارتاریک است که برای اولین بار (حدوداً در سال ۱۶۷۵) توسط یک داروساز، پیر سیگنیت، از لا راشل فرانسه تهیه شده است. تارترات سدیم پتاسیم و مونو پتاسیم فسفات اولین موادی بودند که برای نشان دادن پیزو الکتریسیته کشف شدند. این خاصیت منجر به استفاده گسترده آن در وانتهای “بلور” گرامفونی (واجی)، میکروفن و گوشواره در دوران رونق الکترونیکی مصرفی پس از جنگ جهانی دوم از اواسط قرن بیستم شد. چنین مبدل هایی با خروجی معمولی وانت کارتریج به اندازه ۲ ولت یا بیشتر از خروجی فوق العاده بالایی برخوردار بودند.

نمک راشل ظریف است بنابراین بر اساس مواد در صورت ذخیره شدن در شرایط مرطوب، خراب می‌شود.

نمک راشل به عنوان داروی مسهل استفاده شده است.

همچنین در فرآیند آینه‌های نقره‌ای استفاده شده است. این ماده از محلول فهلینگ (معرف برای کاهش قندها) است.

این ماده در آبکاری در الکترونیک و پیزو الکتریک و به عنوان یک تسریع کننده احتراق در کاغذهای سیگار استفاده می شود (شبیه به یک اکسید کننده در تجهیزات فن آوری).

در سنتز آلی، از آن در محلول‌های آبی برای تجزیه امولسیون‌ها استفاده می‌شود، به ویژه برای واکنش هایی که در آن از یک معرف هیدید بر پایه آلومینیوم استفاده شده است. نمک راشل در صنایع غذایی نیز حائز اهمیت است.

این ماده یک رسوب عمده در کریستالوگرافی پروتئین است و همچنین ماده ای در معرف Biuret است که برای اندازه گیری غلظت پروتئین استفاده می شود. این ماده یون های معدنی را در محلول با pH قلیایی حفظ می کند.

سنتز نمک راشل

ماده اولیه تارتار با حداقل مقدار اسید تارتاریک ۶۸٪ است.

ابتدا در آب یا در مایعات مادر حل می شود. سپس با سود سوز آور داغ به pH 8 ساپونی می رسد. با ذغال فعال فعال می شوند و قبل از فیلتر شدن شیمیایی تصفیه می شوند. این فیلتر تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد تا ۴۲ درجه سانتیگراد تبخیر می شود و به دانه های برقی منتقل می شود که نمک سیگنت در خنک کننده آهسته متبلور می شود. نمک با استفاده از سانتریفیوژ، از مایعات مادر جدا می شود و همراه با شستشوی گرانول ها است و در یک کوره دوار خشک می‌شود و قبل از بسته بندی الک می‌شود. اندازه دانه های تجاری در بازه زمانی از ۲۰۰۰ میکرومتر تا <250 میکرومتر (پودر) متغیر است.

کریستال های بزرگ نمک راشل در شرایط کاهش وزن و همرفت روی صفحه Skylab رشد یافته اند

منابع

https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sodium_tartrate

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/14356007.a26_163

https://books.google.com/books?id=dkQEAAAAYAAJ&pg=PA208#v=onepage&q&f=false

The post نمک راشل appeared first on پیشگامان شیمی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *