سباسیک اسید

سباسیک اسید یک دی کربوکسیلیک اسید با فرمول 2(CH2)8(CO2H) است که به طور طبیعی وجود دارد.

این ماده به صورت فلس و پرک سفید یا جامد پودری است و در آب به میزان کم محلول است.

سباسیک اسید چیست؟

اسید سباسیک یک اسید دی کربوکسیلیک اشباع با زنجیره مستقیم است که دارای 10 اتم کربن است و درواقع یک اسید ادراری طبیعی است.

سباسیک اسید از مشتقات روغن کرچک است.

روغن کرچک یک روغن طبیعی است که از دانه گیاه کرچک بدست می‌آید.

در بین روغن‌های طبیعی از این نظر منحصرا به فرد است که تقریبا 90 درصد آن را یک اسید چرب C18 سیر نشده هیدروکسیله به نام اسید رسینولئیک تشکیل می‌دهد.

از ذوب قلیایی روغن کرچک، اسید سباسیک تولید می‌شود که کاربردهای بسیار مختلفی از جمله تهیه نایلون‌های 6 و 10، که ماده آغازین برای تهیه استرهای سباسات است را دارد.

در ضمن مشتقات کرچک از قبیل کرچک هیدروژنه شده، 12- هیدروکسی اسید استئاریک و متیل -12 هیدورکسی استئارات در گریس‌های روان‌کننده و مواد آرایشی استفاده می‌شوند.

سباسئوس (Sebaceus) در لاتین به معنای شمع روغنی است، سبوم (Sebum) در لاتین به معنای روغن و پیه است و به کاربرد آن در ساخت شمع ها اشاره دارد.

در بیماران مبتلا به کمبود چندگانه آسیل-کوآ-دهیدروژناز (MADD) یا گلوتاریک اسیدوری نوع دو (GAII) شناخته می شود، میزان سباسیک اسید در ادرار بیشتر است.

ویژگی های سباسیک اسید:

فرمول مولکولی: HOOC(CH2)8COOH یا C10H18O4

نام گذاری آیوپاک: دکان دی اوئیک اسید Decanedioic acid

نقطه ذوب: 153 درجه فارنهایت

نقطه جوش: 563 درجه فارنهایت در 100 میلی متر جیوه

حلالیت در آب: کم تر از 1 میلی گرم بر میلی لیتر در دمای 70 درجه فارنهایت

وزن مولکولی: 202.25 گرم بر مول

رنگ و بو: سفید و با بوی مشخص

نقطه اشتعال: 220 درجه سانتی گراد

چگالی: 1.2075 گرم بر سانتی متر مکعب در دمای 68 درجه فارنهایت

کاربردها:

اسید سباسیک یک اسید آلفا، امگا دی کربوکسیلیک است که 1،8 دی کربوکسی مشتق شده از اکتان است. در انسان و گیاهان نقش متابولیت را ایفا می کند.

در محیط های صنعتی از سباسیک اسید و مشتقات آن مانند آزلائیک اسید می توان به عنوان مونومر برای نایلون 6 و 10، پلاستی سایزرها، روان کننده ها، مایعات هیدرولیک، مواد آرایشی، شمع ها و … استفاده کرد.

از آن در سنتز رزین های پلی آمید و آلکیدی استفاده می شود.

همچنین به عنوان واسطه ای برای مواد معطر، مواد ضد عفونی کننده و مواد رنگ آمیزی استفاده می شود.

در تولید چسب های معمولی، مواد شیمیایی درزگیر و اتصال دهنده های با کاربردهای مختلف به کار می رود.

می تواند در تولید محصولات ضدیخ، بازدارنده های خوردگی و ضد پوسته پوسته شدن نیز استفاده شود.

در تولید مواد شوینده از قبیل صابون ها، محلول های پاک کننده، لکه برها و … کاربرد دارد.

در محصولات مراقبت از خودرو، فرآیندهای تصفیه آب، رنگ و روکش ها، گریس ها و … نیز استفاده می شود.

نحوه تولید سباسیک اسید:

سباسیک اسید از روغن کرچک با جدا شدن اسید رسینولیک اسید که از روغن کرچک بدست می آید، حاصل می شود.

اکتانول یک محصول جانبی است.

می توان از دکالین توسط هیدروپراکسید سوم که سیکلودکانون را تولید می کند و در واقع پیش ماده سباسیک اسید می باشد، نیز این ماده را تولید نمود.

سایر محصولات:

مولیبدات سدیم

منابع:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sebacic-acid#section=Safety-and-Hazards

https://en.wikipedia.org/wiki/Sebacic_acid

https://ganj-old.irandoc.ac.ir/dashboard?q=%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%AF+%D8%B3%D8%A8%D8%A7%D8%B3%DB%8C%DA%A9&topic_5=289094

[تعداد: میانگین: /5] [تعداد: میانگین: /5]

The post سباسیک اسید appeared first on پیشگامان شیمی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *